Kako se postaje šef kuhinje, koji je najpopularniji koktel ljeta 2017., koje karakteristike i predznanja mora posjedovati glavni konobar te kako se otvara boca starog vina i pritom osvoji prvenstvo Hrvatske? Sve su te stvari saznali učenici Obrtničke škole Požega, zatim Ugostiteljsko-turističke škole Osijek te Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška koji su 12. i 13. listopada posjetili poduzeće Valamar u Poreču u sklopu programa „Pogledaj probaj doživi“ Zaklade Znanje na djelu.

„Mladi ljudi često imaju predrasude o pojedinim zanimanjima, a mi smo tu da im pokažemo cijelu sliku i objasnimo kako posao može biti i iznimno zabavan“ rekla je Nevena Tolanov, voditeljica odjela razvoja ljudskih resursa Valamar rivijere, lanca hotela koji dnevno može ugostiti čak 56.000 gostiju.

Programom su bili zadovoljni i učenici i nastavnici. „Posebno je zanimljivo što su učenici, uz pomoć Zaklade i Valamara, dobili priliku hotel posjetiti kao gosti te upoznati i drugu stranu svog budućeg zanimanja“, izjavio je Ivan Gašpić, nastavnik Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka. „Posjet Valamaru me motivirao da pokušam napraviti što uspješniju karijeru. Vidim da trebam još puno učiti, ali vidim i prostor za napredak“, rekao je učenik Leon Čizmadija iz Osijeka, a kolegica Anabela Sulić iz Obrtničke škole Požega dodaje: „U praksi se uvijek upoznamo s nečime za što nismo niti znali da postoji. Mene je tako, eto, oduševilo zanimanje animatora i time se želim baviti“.

Program je uspješno završilo 45 učenika i 6 nastavnika.