wakeup

Zaklada Znanje na djelu sudjeluje u programu Erasmus+ kroz WAKE UP YOUR VOCATION, projekt koji uključuje više od 30 edukativnih centara, 600 mladih, roditelja te javnih i privatnih subjekata kako bi smanjili jaz između obrazovnog sustava i tržišta rada i olakšali pristup tržištu rada. Ova inovativna inicijativa ujedinjuje Španjolsku, Italiju, Belgiju i Hrvatsku. Projekt vodi Zaklada Santa María la Real (Španjolska), zajedno s Agenzia regionale per il lavoro la formazione e l’accreditamento (Italija), Goethe-Institut e.V. (Belgija) te Zakladom Znanje na djelu (Hrvatska).

Prva faza projekta započinje analizom mogućnosti pristupa mladih tržištu rada, te iskustava i stavova prema profesionalnom usmjeravanju. Ova faza uključuje provođenje anketa i intervjua s učiteljima, roditeljima/skrbnicima, te učenicima u dobi od 12 do 18 godina, kao i analizu i kompiliranje rezultata u objedinjenom izvještaju koji će biti dostupan na četiri jezika (hrvatski, engleski, španjolski i talijanski).

Provođenjem istraživanja otkrivaju se potrebe i mogućnosti profesionalnog usmjeravanja, čime se izgrađuje vrijedan temelj za drugu fazu projekta. Ona započinje izradom metodološkog priručnika za učitelje, koji će služiti kao pomagalo u profesionalnom usmjeravanju učenika. Na temelju ovog metodološkog priručnika održava se trodnevna online edukacija za učitelje (3 dana po 3 sata). Izrađuju se i dodatni digitalni materijali i sadržaj, namijenjen za samostalno učenje. Održavaju se i online radionice za učenike i roditelje, također na temu profesionalnog usmjeravanja i pristupa tržištu rada.

Tijekom posljednje faze projekta kompiliraju se svi rezultati, iskustva i naučene lekcije, te se pod vodstvom Goethe instituta predstavljaju preporuke za EU politike ključnim dionicima u Bruxellesu.

wake up
wakeup lenta
wakeup vocation
eu