wake up

WAKE UP YOUR VOCATION je Erasmus+ projekt koji uključuje više od 30 edukativnih centara, 600 mladih, roditelja, nastavnika te javnih i privatnih subjekata, kako bi se smanjio jaz između obrazovnog sustava i tržišta rada i mladima olakšao pristup tržištu rada.

TKO?

Ova inovativna inicijativa ujedinjuje Španjolsku, Italiju, Belgiju i Hrvatsku. Projekt vodi Zaklada Santa María la Real (Španjolska), zajedno s Agenzia regionale per il lavoro la formazione e l’accreditamento (Italija), Goethe-Institut e.V. (Belgija) te Znanje na djelu (Hrvatska).

Projekt obuhvaća 11 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, uključujući Osnovnu školu Vladimira Nazora Daruvar, Češku osnovnu školu J. A. Kamenskog, Gimnaziju Daruvar, Tehničku školu Daruvar, Obrtničku školu Bjelovar, Osnovnu školu Rapska, Osnovnu školu Samobor, Srednju školu „Vladimir Gortan“ Buje, I. gimnaziju u Zagrebu, X. gimnaziju Ivan Supek, te Gimnaziju Dubrovnik.

ZAŠTO?

Mladi u Hrvatskoj, Španjolskoj i Italiji suočavaju se s brojnim izazovima koji im otežavaju prijelaz iz obrazovnog sustava u svijet poslovanja i pristup tržištu rada. U korijenu jaza između obrazovanja i zaposlenja leži nekoliko otegotnih čimbenika, uključujući prijenos pogrešnih uvjerenja o tome što tržište rada trenutno cijeni, nedostatak programa prakse tijekom školovanja, nerazmjer između očekivanja učenika i realnih uvjeta rada, te nedostatak prilagodbe sustava obrazovanja promjenama na tržištu rada.

Dva su izazova na koja bi sustav odgoja i obrazovanja trebao odgovoriti: s jedne strane, učenike treba osvijestiti o promijenjivim uvjetima tržišta rada i traženim kompetencijama, te s druge strane, treba im prenijeti realne poglede na to što tvrtke traže i kako traže zaposlenike. To se treba učiniti kako bi očekivanja učenika bila usklađena sa stvarnošću, te kako bi imali dovoljno znanja i informacija za donošenje odluka o budućim obrazovnim i profesionalnim koracima. Projekt Wake up pruža odgovor ovim izazovima kroz postavljanje temelja za provođenje aktivnosti profesionalnog usmjeravanja mladih.

KAKO?

Prva faza projekta započinje analizom mogućnosti pristupa mladih tržištu rada, te iskustava i stavova prema profesionalnom usmjeravanju. Ova faza uključuje provođenje anketa i intervjua s učiteljima, roditeljima/skrbnicima, te učenicima u dobi od 12 do 18 godina, kao i analizu i kompiliranje rezultata u objedinjenom izvještaju koji je dostupan na četiri jezika (hrvatski, engleski, španjolski i talijanski).

Provođenjem istraživanja otkrivaju se potrebe i mogućnosti profesionalnog usmjeravanja, čime se izgrađuje vrijedan temelj za drugu fazu projekta. Ona započinje izradom metodološkog priručnika za učitelje, koji će služiti kao pomagalo u profesionalnom usmjeravanju učenika. Na temelju ovog metodološkog priručnika održava se trodnevna online edukacija za učitelje (3 dana po 3 sata). Izrađuju se i dodatni digitalni materijali i sadržaj, namijenjeni samostalnom učenju. Održavaju se i online radionice za učenike i roditelje, također na temu profesionalnog usmjeravanja i pristupa tržištu rada.

Tijekom posljednje faze projekta kompiliraju se svi rezultati, iskustva i naučene lekcije, te se pod vodstvom Goethe instituta predstavljaju preporuke za EU politike ključnim dionicima u Bruxellesu.

wake up

REZULTATI PROJEKTA

?

Preuzmite izvještaj 1. faze