Projekt „Partnerska mreža škola za strukovno obrazovanje između Baden-Württemberga i Hrvatske – poticanje dvojnog strukovnog obrazovanja“ stvara partnerstva između škola za strukovno obrazovanje iz Baden-Württemberga i Hrvatske.

Cilj projekta

Cilj projekta „Partnerska mreža škola za strukovno obrazovanje  Baden-Württemberga i Hrvatske“ je omogućiti bolje prilike zapošljavanja za mlade. Osnivanjem partnerstva za učenje između strukovnih škola iz Baden-Württemberga i Hrvatske, hrvatske će strukovne škole dobiti podršku u prilagodbi svojih obrazovnih programa i programa za osposobljavanje potrebama tržišta rada. Cilj je dobiti potrebnu razinu stručnosti za prijelaz na dvojni sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Istovremeno, partnerstva za učenje (peer-to-peer learning) također potiču zajednička istraživanja novih oblika podučavanja i korištenje digitalnih medija u nastavi.

Osim škola sudionica, projekt će se oslanjati i na znanje i iskustvo industrijskih i gospodarskih komora te obrtničke komore.

Projekt će trajati godinu i pol. Projektne aktivnosti, između ostaloga, uključuju stručni skup  kojim će se, u travnju 2018. u Hrvatskoj, obilježiti početak projekta. Stručni skup će se održati u sklopu posjete delegacije premijera pokrajine Baden-Württemberg, gospodina Winfrieda Kretschmanna, Hrvatskoj.  Nastavnici škola sudionica sudjelovat će na radnim sastancima nastavnika koji će se održavati u Hrvatskoj i Baden-Württembergu, uključujući i radionicu u Europskoj akademiji za osposobljavanje i razmjenu (EATA-i). Nadalje, osim susreta uživo, strukovne škole sudionice i ostali partneri razmijennjivat će iskustva i virtualnim putem.

Provedba projekta

Koordinator projekta je Kolping Bildungswerk Württemberg e.V.

Svi troškovi (troškovi prijevoza, smještaja i obroka) vezani uz sudjelovanje na sastancima (događaj kojim se obilježava početak projekta i radni sastanci) će biti pokriveni. Partnerstva za učenje trebaju trajati koliko i projekt.

Kome je namijenjen ovaj poziv?

Hrvatskim strukovnim školama koje žele postati partneri sa strukovnim školama iz pokrajine Baden-Württemberg, a s ciljem razmjene najbolje prakse u vezi s najnovijim trendovima u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Svojim sudjelovanjem u projektu stvarate bolje prilika za mlade u Hrvatskoj. Nadalje, sudjelovanje  omogućuje razmjenu iskustava o trenutnim i budućim izazovima s kojima se susreću strukovne škole. U sklopu partnerstva za učenje imat ćete priliku pozabaviti se pitanjima u vezi s digitalizacijom u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te razmijeniti ideje o metodama učenja i podučavanja.

Za sudjelovanje je potrebno  zadovoljiti sljedeće kriterije:

Obvezno:

  • Strukovna škola sudionica nalazi se u Hrvatskoj.
  • Obvezno je sudjelovanje u svim planiranim aktivnostima od ožujka 2018. do lipnja 2019.
  • Spremnost najmanje dva školska predstavnika da sudjeluju u aktivnostima razmjene koje će se održavati virtualnim putem, u Hrvatskoj, ili u Baden-Württembergu (dva sastanka u Hrvatskoj, jedan u Baden-Württembergu).
  • Spremnost školskih predstavnika da sudjeluju na stručnom skupu kojim se obilježava početak projekta koji će se održati u razdoblju od 18. do 20. travnja 2018. u Zagrebu.

Poželjno:

  • Visok stupanj poznavanja engleskog jezika predstavnika koji sudjeluju u aktivnostima razmjene. Visok stupanj poznavanja njemačkog jezika je dodatna prednost.
  • Iskustvo u provedbi međunarodnih projekata i sudjelovanju u međunarodnim aktivnostima razmjene.
  • Aktivna mreža ili partnerstva u pokrajini Baden-Württemberg.

Prijava i rok

Prijave je potrebno predati na engleskom ili hrvatskom jeziku do 19. veljače 2018. Razmotrit će ih Kolping Bildungswerk Württemberg e.V. (KBW) i European Foundation for Education e.V. (EFE) uz pomoć Zaklade Znanje na djelu  sa sjedištem u Hrvatskoj.

Dokumenti potrebni za prijavu:

  • Obrazac za prijavu
  • Motivacijsko pismo u kojem se navodi vaš doprinos projektu i očekivane prednosti sudjelovanja.

Molimo predati prijave elektroničkim putem gospođi Alini Felder, voditeljici projekta škola za strukovno obrazovanje i osposobljenje u Kolping Bildungswerk Württembergu do 19. veljače 2018. Ako ste zainteresirani za projekt i želite saznati više, slobodno joj se obratite za dodatne informacije.

Podaci za kontakt:

Kolping-Bildungswerk Württemberg e. V.

Odjel za međunarodnu suradnju

Theodor-Heuss-Straße 34

70174 Stuttgart, Njemačka

www.kolping-bildungswerk.de

Voditeljica projekta:               Alina Felder

Odjel za međunarodnu suradnju

E-pošta: alina.felder@kbw-gruppe.de,

Tel.: +49711217439-6107 (četvrtkom od 10 do 12h)

ili

Zaklada Znanje na djelu

E- pošta: info@znanjenadjelu.hr

Tel: +38514882555