Opsežna konferencija o obrazovanju i njegovom odnosu na tržište rada pod nazivom „Thematic Univeristy Business Forum“ održala se 19. i 20. listopada na Visu. Čelni ljudi Europe iz sektora obrazovanja, poduzetničkog svijeta, te europskih projekata, među njima i predstavnici EDU-LAB projekta, okupili su se na sunčanom Visu da bi progovarali o temama poput uključivanja mladih u svijet rada kao odgovorno poslovanje poduzeća, zatim dualno obrazovanje i njegova implementacija, organizacija obrazovanja temeljenog na radu i odgovorne zakonske regulative koje osiguravaju zapošljavanje mladih.

„Sveučilišta trebaju obrazovati mlade ljude u skladu s potrebama tržišta rada“, rekla je na Forumu Nataša Novaković, predsjednica ljudskih resursa u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i nastavila: „s druge strane, poduzeća trebaju jasnije definirati svoje potrebe“. Novaković je naglasila da je nezaposlenost mladih veća od 50 posto. Snježana Prljić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci pojasnila je da nije dovoljno da su mladi spremni za rad već „trebamo stvarati studente koji imaju sposobnost prilagođavati se kontinuirano tržištu rada“. Tu je tvrdnju potvrdio i Jon File iz Sveučilišta u Twenteu: „veliki izazov predstavlja činjenica da će djeca koja danas idu u školu raditi na radnim mjestima koja danas ne postoje“.

Konferenciju su zajednički organizirali Sveučilište Vern, Europska komisija, Sveučilišta u Rijeci i Splitu te Hrvatska udruga poslodavaca.