Sastanak europskog projekta EDU LAB održan 14. i 15. rujna u Mariboru.

Vremena su promijenila, a promijenio se i sistem obrazovanja. Za učenje više nije bitna lokacija i mladi se mogu obrazovati bilo gdje jer sve informacije imaju na svojim pametnim telefonima. Ovo je samo jedna od tema istaknuta tijekom dvodnevnog sastanka velikog Europskog projekta EDU-LAB koji se održao 14. i 15. rujna u Mariboru.

Predstavnici više od 20 organizacija iz deset različitih europskih zemalja Dunavske regije susreli su u Mariboru da bi pokušali odgovoriti na ključno pitanje koje je, već u uvodnim riječima, postavio Wolfgang Schuster, predsjednik Europske zaklade za obrazovanje i bivši dugogodišnji gradonačelnik Stuttgarta: „Što možemo učinit da smanjimo nezaposlenost mladih u njihovim županijama, u njihovim gradovima?“ Odgovor na pitanje, pojasnio je Schuster, leži u suradnji visoko-obrazovnih ustanova i poduzeća jer je u moderno doba neophodna veza akademskog učenja i prakse.

Promijenila se i situacija na tržištu rada jer poduzeća više ne traže od zaposlenika znanje podataka već snalaženje u praksi. Kao glavni cilj projekta, Ágnes Sebestyén, direktorica projekta EDU-LAB pri Europskoj zakladi za obrazovanje, navela je razvijanje prilika za mlade ljude putem povezivanja obrazovanja sa zapošljavanjem.

Projekt EDU LAB upravo je osmišljen da okupi partnere iz sektora visokog obrazovanja te poslovnih poduzeća i predstavnike javnih službi da zajednički osmisle održivi model kooperativnog obrazovanja.

Seminar je trajao dva dana i okupio je, osim europskih, i hrvatska vodeća imena u svijetu obrazovanja usmjerenog praksi poput Ivane Čuljak iz Tehnološkog parka Zagreb, Daške Domljan iz Zaklade znanje na djelu, Dragice Karajić iz Ministarstva poduzetništva i obrta te Vlatka Cvrtile iz veleučilišta VERN. Domaćin sastanka te jedan od partnera projekta jest Sveučilište u Mariboru.

 

EDU-LAB: Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA).