KARIJEROlink praksa na odjelu kirurgije: Intervju s gimnazijalkom Marijom

ruj 12, 2023 | KARIJEROlink, Vijesti

Kako izgleda praksa na odjelu dječje kirurgije? Pročitajte intervju s Marijom, učenicom jedne zagrebačke gimnazije koja je u sklopu projekta KARIJEROlink provela 2 dana u KBC Zagreb!

Kako to da si odabrala praksu baš u KBC-u Zagreb?

Praksa upravo u KBC-u Zagreb dala mi je šansu doživjeti jedno jedinstveno iskustvo. Taj izbor mi se činio najuzbudljivijim, znajući da ću doći u kontakt sa jednom jako specifičnom vrstom posla, pod koji spada specifičan radni dan i radno mjesto, čineći svakodnevicu jednoga doktora, odnosno kirurga u bolnici. Nisam znala što očekivati od prakse, ali sam i u isto vrijeme shvaćala što bi sve moglo biti obuhvaćeno unutar ta dva dana. Bilo mi je jasno da bih dobila puno informacija o samoj strukturi bolnice, poslu kirurga, i ulogama drugih radnika unutar bolnice, te da bih doživjela specifične slučajeve koje bi naš mentor tretirao unutar ta dva dana. Ovakav izvor bitnih i fascinantnih informacija i saznanja za mene nije usporediv sa nijednom serijom i filmom, a nije ni toliko lako dokučiv kroz vlastita istraživanja.

Znala sam da bih kroz ovu praksu najefikasnije i najrealnije saznala puno toga o zdravstvenom sustavu, i da bih naučila puno toga o stvarima koje su me oduvijek zanimale, a i o stvarima za koje nisam znala ni da postoje. Time sam zaključila da je izbor ove prakse bio za mene najbolji.

Kroz koje si zadatke i aktivnosti imala priliku proći sa svojim mentorom?

Pratile smo jedan standardni radni dan našega mentora; dr. Luetića, kirurga na odjelu za dječju kirurgiju. Time smo započinjali dane s vizitama, kroz koje se prati i zabilježava oporavak djece ne odjelu kroz dane. Imale smo šansu prisustvovati u dvije operacije, naš mentor ih je nadzirao te nam je objasnio načine na koje su se odvijale. Provele smo dio dana i na hitnom prijemu, te s mentorom u ambulanti.

Što ti se od radnih zadataka najviše svidjelo?

Pratiti samu operaciju je bilo jedno vrlo jedinstveno iskustvo koje se ne može lako doživjeti. Time su mi obije operacije bile jako fascinantne, u sjećanju mi se ističu atmosfera u operacijskoj sali, načini na koje se izvode te operacije, i sva anatomija i logistika koje stoje iza zahvata kao vrlo zanimljivi elementi.

Je li te nešto na praksi iznenadilo? Jesi li se susrela s nečime što nisi očekivala?

Nisam očekivala toliko blizak pristup samim operacijama. Iako za neke to može biti šok, ja sam bila poprilično fascinirana.

Što te se najviše dojmilo tijekom prakse?

Svidjela mi se radna atmosfera, način na koji doktori i ostali asistenti surađuju te tempo koji je praćen. Iako je često bilo dosta hektično održana je vesela dinamika. Promatrati kako iskustvo igra bitnu ulogu u poslu te koliko znanja je potrebno primjeniti pri tretmanu svakog pacijenta bila su mi također zanimljiva saznanja.

Je li praksa ispunila tvoja očekivanja?

Ako da, na koji način? Ako ne, što bi još voljela vidjeti i iskusiti?

Praksa je svakako ispunila moja očekivanja. Kroz nju sam naučila puno toga o samom zdravstvenom sustavu, te sam imala šansu vidjeti mnogo prizora, koje osoba koja se ne bavi medicinom najvjerojatnije nikada u životu neće doživjeti.

Možeš li se u budućnosti vidjeti u polju medicine? Smatraš li da će ti ova praksa pomoći u donošenju odluke o daljnjem školovanju i karijeri?

Teško je izbjeći sliku sebe (u tom polju) nakon što doživiš tu specifičnu radnu atmosferu vrlo stručnih i uspješnih ljudi koji nose jako jako puno znanja svaki dan sa sobom i primjenjuju ga kako bi održavali i podržavali zdravlje ljudi, što dokučuje i spašavanje života. Shvatila sam da mi se zapravo najviše svidjela takva radna dinamika i pozicija, te iako nisam sigurna da se vidim kao praktikant medicine, način na koji rade praktikanti koje sam upoznala mi predstavlja način rada koji bih ja htijela ostvariti i prenijeti u svojoj budućnosti.

Bi li sudjelovanje u KARIJEROlink praksi preporučila svojim prijateljima i prijateljicama?

Ako da, kako bi im u par rečenica opisala što mogu očekivati?

Preporučila bih prvobitno svakoj osobi, koja ima veliku toleranciju na „gadljive“ stvari, da dožive to iskustvo. Sudjelovanje u KARIJEROlink praksi donosi osobi šansu da sebe lakše zamisli u nekom okruženju, da dobije realniju, suroviju sliku o nekom poslu ili poziciji, te da lakše može odbiti ili prihvatiti neku ideju o vlastitoj budućoj edukaciji u samo nekoliko dana. Mislim da je danas teško steći takva saznanja, osobito u tako kratkom vremenu. Definitivno je lakše suziti vlastite opcije kroz mala ali konkretna, realna iskustva kao što su ponuđene prakse. Time nisi oslonjen na vlastito istraživanje I saznanja nego na informacije koje jedan iskusan praktikan određene struke ili branše daje koje smatra bitnima za njihovu ulogu i poziciju.

 

Projekt učeničkih praksi KARIJEROlink organizira Zaklada Znanje na djelu, uz potporu Konrad-Adenauer-Stiftung, GRAWE osiguranja Hrvatska, Styria medijske grupe, te AHK Kroatien/Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Više o projektu možete pročitati ovdje.