TRENING ZA MLADE U KULTURNOM TURIZMU

ožu 18, 2021 | Vijesti

TESTIRANJE PRO-YOUTH METODOLOGIJE KROZ PILOT-TRENING 

Na temelju provedenih istraživanja i trendova u kulturnom turizmu, osmislili smo Pro-Youth metodologiju projektnog učenja uz mentorstvo i uspješno je testirali pilot-treningom. Kod osmišljavanja edukativnih programa nismo se fokusirali samo na vještine koje mladima često nedostaju, poput samostalnosti u vođenju baštinskih projekata, već smo uključili i poduku o pažljivoj prezentaciji i upravljanju naslijeđem. Tako pridonosimo održivom razvoju destinacija.

Prepoznatljivost Pro-Youth metodologije krije se u akronimu AS u rukavu baštinskog turizma. AS predstavlja Autentičnost, Stvaralaštvo i Sudjelovanje. Smatramo da su to tri ključna i lako razumljiva elementa koja trebaju biti sastavni dio bilo koje obrazovne aktivnosti ili kulturno-turističkog projekta povezanog s baštinom.


O Pro-Youth treningu:
Pro-Youth treningom smo testirali metodološki okvir, obrazovne module i priručnik. Na temelju iskustva s treninga i istraživanja koje je prethodilo izradi metodologije, izrađene su preporuke za javne politike koje se tiču kulturnog turizma.

Prvi Pro-Youth trening za mlade proveli smo krajem 2020. u suradnji s raznovrsnim mentorskim institucijama s područja Banovine, Podravine i Slavonije. Unatoč epidemiološkim mjerama, pa čak i jakom potresu koji je doslovno uništio urede nekih naših sudionika, ustrajnost i entuzijazam svih sudionika zadržao je zavidnu razinu. Trening je rezultirao kreativnim projektima nadahnutima lokalnom baštinom, koji su u kratkom roku provedeni od ideje do cjelovitog projekta. Mladi polaznici pokazali su iznimnu razinu prilagodljivosti nepredvidljivim uvjetima rada i svatko od njih je stekao neke nove vještine i osvijestio što je potrebno za stvaranje održivog turističkog proizvoda za posjetitelje.

Trening uz mentorstvo je nadmašio očekivanja projektnog tima. Redovito praćenje razvoja pojedinih projekata i navođenje na rad prema smjernicama trenera, imalo je vrlo konkretne rezultate. Pritom valja napomenuti da je Pro-Youth priručnik osmišljen za samostalno korištenje. Pisan je razumljivim jezikom uz pregršt praktičnih primjera i radnih listova koji čak i onima bez ikakvog iskustva pomažu da se snađu u području kulturnog turizma i samostalno upravljaju projektom.

Vrijeme trajanja treninga: studeni 2020. – siječanj 2021.
Broj mentorskih organizacija: 11 / Broj mentora: 13 / broj ostvarenih projekata: 11
Broj mladih polaznika: 15 polaznika u dobi od 17 do 28 godina

Mentorske organizacije uključene u trening:
Banovina:
Turistička zajednica grada Petrinje, Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica, Interpretacijski centar baštine Banovine, Udruga 4 elementa
Podravina: Muzej grada Koprivnice, Turistička zajednica središnja Podravina, Udruga Stari zanati, Srednja škola Koprivnica
Slavonija: Turistička zajednica Općine Babina Greda, Udruga za promicanje I očuvanje šokačke baštine “Šokadija”, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek.

Mladi su svoje projekte ostvarili na području 9 općina, gradova, naselja ili sela: Koprivnica, Hlebine, Glogovac, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Dvor, Babina Greda, Đakovo i Osijek.

Više o treningu i projektima koje su osmislili mladi možete pročitati ovdje: Pro-Youth pilot trening, studeni 2020 – siječanj 2021


Pro-Youth priričnik namijenjen je i samostalnom korištenju! Možete ga koristiti kao priručnik u nastavi ili kao podršku za realizaciju vlastitih projekata u kulturnom turizmu.

Pro-Youth priručnik: POKRENITE VLASTITI PROJEKT U KULTURNOM TURIZMU!
1. Uvod u kulturni menadžment
2. Od ideje do realizacije
3. Marketing i komunikacija
4.1. Radionica kreativnog pisanja – 1
4.2. Radionica kreativnog pisanja – 2

izvadak: Pro-Youth radni listići  – Od ideje do realizacije

Biti će nam drago ukoliko s nama podijelite dojmove o priručniku. Pišite nam na info@znanjenadjelu.hr.