Povratnici kao hrvatski potencijal

ožu 31, 2021 | Karijeroteka, Pogledaj-Probaj-Doživi, Vijesti

Znanje na djelu pokrenulo je istraživanje kojemu je fokus istražiti doprinos novih ideja, resursa i kompetencija ljudi s iskustvom migriranja te istražiti na koji su način prihvaćeni na radnim mjestima, u društvenim mrežama i vršnjačkim skupinama ili u privatnoj sferi (obitelji, partneri, prijatelji itd.) nakon povratka u Hrvatsku. Sukladno tome, studija analizira odgovore državnih agencija i institucija, kao i nevladinih organizacija u Hrvatskoj na visokokvalificirane (re)migracije i privremeni povratak.

Znanje na djelu zajedno s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar u razdoblju od 15. 1. 2021. do 15. 12. 2021. provodi pilot studiju „Croatia´s potential: Remigration, (temporary) return, and change agency of a young high-skilled generation“ koji financira Zaklada Konrad Adenauer. Voditeljica istraživačkog projekta je dr. sc. Caroline Hornstein Tomić (Znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar; Predsjednica upravnog odbora Zaklade Znanje na djelu), dok su Dora Bagić (Svjetska banka i Zaklada Znanje na djelu) i Maja Kurilić (Zaklada Znanje na djelu) asistentice na istraživačkoj studiji.

U sklopu projekta provest će se do 30 polustrukturiranih intervjua te minimalno tri fokus grupe s mladim visokokvalificiranim emigrantima i (privremenim) povratnicima te s digitalnim nomadima. Planirana je provedba stručnih intervjua s predstavnicima organizacija koje se bave iseljenicima i hrvatskom dijasporom, zajedno s analizom medijskog diskursa povezanog s temom (re)migracija. Krajnji cilj projekta je unaprijediti razumijevanje o temi (re)migracija te istražiti koje uvjete treba osigurati kako bi mladi, visoko-kvalificirani emigranti koristeći svoje potencijale sudjelovali kao agenti promjene u društvenim, transformacijskim procesima. Rezultati pilot studije bit će prikazani publikacijom te javno prezentirani krajem 2021. godine.