Povratnici kao hrvatski potencijal

ožu 31, 2021 | Karijeroteka, Pogledaj-Probaj-Doživi, Vijesti

Znanje na djelu pokrenulo je istraživanje kojemu je fokus istražiti doprinos novih ideja, resursa i kompetencija ljudi s iskustvom migriranja te istražiti na koji su način prihvaćeni na radnim mjestima, u društvenim mrežama i vršnjačkim skupinama ili u privatnoj sferi (obitelji, partneri, prijatelji itd.) nakon povratka u Hrvatsku. Sukladno tome, studija analizira odgovore državnih agencija i institucija, kao i nevladinih organizacija u Hrvatskoj na visokokvalificirane (re)migracije i privremeni povratak.

Znanje na djelu zajedno s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar u razdoblju od 15. 1. 2021. do 15. 12. 2021. provodi pilot studiju „Croatia´s potential: Remigration, (temporary) return, and change agency of a young high-skilled generation“ koji financira Zaklada Konrad Adenauer. Voditeljica istraživačkog projekta je dr. sc. Caroline Hornstein Tomić (Znanstvena savjetnica na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar; Predsjednica upravnog odbora Zaklade Znanje na djelu), dok su Dora Bagić (Svjetska banka i Zaklada Znanje na djelu) i Maja Kurilić (Zaklada Znanje na djelu) asistentice na istraživačkoj studiji.

U sklopu projekta provest će se do 30 polustrukturiranih intervjua te minimalno tri fokus grupe s mladim visokokvalificiranim emigrantima i (privremenim) povratnicima te s digitalnim nomadima. Planirana je provedba stručnih intervjua s predstavnicima organizacija koje se bave iseljenicima i hrvatskom dijasporom, zajedno s analizom medijskog diskursa povezanog s temom (re)migracija. Krajnji cilj projekta je unaprijediti razumijevanje o temi (re)migracija te istražiti koje uvjete treba osigurati kako bi mladi, visoko-kvalificirani emigranti koristeći svoje potencijale sudjelovali kao agenti promjene u društvenim, transformacijskim procesima. Rezultati pilot studije bit će prikazani publikacijom te javno prezentirani krajem 2021. godine.

Znanje na djelu na Europskom forumu Alpbach

Znanje na djelu na Europskom forumu Alpbach

Svake godine, međunarodni dionici iz znanosti, politike, poslovnog svijeta i kulture, te stotine mladih stipendista iz Europe i šire, sastaju se na Europskom Forumu Alpbach u austrijskim Alpama. Ove godine, forum je održan od 21. kolovoza do 2. rujna, pod nazivom NOVA...