Nastavnici mijenjaju mjesta sa svojim učenicima kako bi na „vlastitoj koži“ doživjeli praksu u poduzeću

ožu 16, 2021 | Pogledaj-Probaj-Doživi, Vijesti

Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz pomoć projektnih partnera Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Švicarskog veleposlanstva i Zaklade Znanje na djelu organiziraju prvi ciklus prakse za oko 40 nastavnika strukovnih škola, koja će se održati od 6. do 9. travnja 2021. Glavni cilj cjelokupne inicijative je izgradnja bolje suradnje i kooperacija između poduzetništva i strukovnog obrazovanja.

Direktorica Advantage Austria – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonja Holocher-Ertl: „Bliski doticaj s praksom tijekom strukovnog obrazovanja jedan je od najvažnijih čimbenika za uspješan ulazak učenika u poslovni svijet. Iz tog razloga nudimo strukovnim nastavnicima uvid u poslovni svijet kako bi svoja iskustva mogli ugraditi i u nastavu. Posebno me raduje što na ovom projektu opet surađujemo s našim partnerima – Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom, Švicarskim veleposlanstvom i Zakladnom Znanje na djelu. Posebna zahvala ide i Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, bez koje ne bismo mogli ni pokrenuti projekt.“

Nastavnik ili nastavnica u sklopu projekta će dobiti mentora koji će ga upoznati s položajem poduzeća na tržištu, organizacijskom strukturom i kulturom poduzeća te odjelom u kojem će odraditi svoju praksu. Nastavnici će, pod budnim okom svojih mentora, izvršavati odgovarajuće zadatke, te će konstantno razmjenjivati iskustva sa svim organizacijskim razinama u poduzeću.

Nastavnici će tako uskočiti u poslove kuhara, konobara, CNC operatera, prodavača, mesara, pekara, cvjećara, stolara, itd. Kroz praktičan rad i komunikaciju s mentorima ali i upravom poduzeća i odjela ljudskih resursa koji će im biti na raspolaganju, dobit će uvid u stvarne kompetencije koje se traže od njihovih učenika kao budućih zaposlenika.

Sudjelovanjem u praksi nastavnici dobivaju autentičan uvid u svakodnevni rad poduzeća, stječu osobna iskustva u poslovnom svijetu, koja će moći prenijeti svojim učenicima, dobivaju realnu sliku ekonomskog konteksta i operativnih procesa u poduzeću, itd. Osim toga, ostvaruju vrijedne kontakte s poduzećima iz kojih se u budućnosti mogu ostvariti dodatne kooperacije.

U projektu sudjeluju strukovne škole iz Čakovca, Koprivnice, Ludbrega, Pitomače, Rijeke, Siska, Varaždina, Vinice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

Poduzeća koja sudjeluju u projektu su: A.B.L.E. d.o.o., Auto centar Kos d.o.o., Autobusni prijevoz d.o.o., Automobil Lončar d.o.o., B&O Prelog d.o.o., Bauwerk Boen d.o.o., dm – Drogerie Markt d.o.o., Elektro Panić d.o.o., Kostwein proizvodnja strojeva d.o.o., Lesnina H d.o.o., Meskal d.o.o., Nasadi d.o.o., Namještaj MIMA d.o.o., Pana d.o.o., Pevex d.o.o., Pustara Višnjica d.o.o., Rail Cargo Logistics d.o.o., SPAR Hrvatska, Tkalčec d.o.o., Toplice Sveti Martin d.o.o. i dr.

Sve tvrtke uključene u ovaj projekt u njemu sudjeluju potpuno neprofitno i samo sa željom da se potakne suradnja između poduzetništva i obrazovanja te pokrenu promjene u strukovnom obrazovanju koje će dovesti do poboljšanja kompetencija učenika. Tvrtke u projektu vide i priliku za bolji employer brending, kako bi stekle bolju poziciju na tržištu radne snage, koje je uslijed odljeva radnika zadnjih godina ostalo bez znatnog dijela kvalificirane radne snage.

Projekt prakse za nastavnike prvotno je osmišljen u Austriji od strane Gospodarske komore Beč i provodi se svakog ožujka još od 2014. godine. U tom razdoblju preko 300 strukovnih nastavnika, pedagoga i studenata učiteljskih akademija odradilo je praksu u austrijskim poduzećima.

Detaljnije informacije o projektu „Nastavnici u poduzeća – praksa za nastavnike“ možete pronaći na našoj web stranici advantageaustria.org.