Četiri mlade hrvatske znanstvenice nagrađene stipendijama L’Oréal – UNESCO

svi 12, 2020 | Pogledaj-Probaj-Doživi, Spajamo zanje, stvaramo iskustvo, Stem-Rastem-Istražujem, Uncategorized @hr, Vijesti

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L’Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture već četrnaestu godinu zaredom potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa u svijetu, do izražaja je još jednom došla važnost neprestanog ulaganja u znanost i izvrsnost. Svijet više nego ikada treba inovativnost i znanstvena rješenja, a jedan od programa koji ih podupire jest i Nacionalni programa stipendiranja „Za žene u znanosti“.

Ove je godine Izborno povjerenstvo odabralo četiri talentirane znanstvenice iz područja prirodnih znanosti: Lidiju Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antoniu Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamariju Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) te Natašu Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu).

Ovogodišnje stipendistice nagrađene su za svoj doprinos u stvaranju društva znanja jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Stipendije predstavljaju svojevrsnu nagradu za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja, a ujedno služe i kako bi ih se dodatno motiviralo u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Prema izvješću UNESCO-va Zavoda za statistiku za 2019. godinu, udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto, dok je prema podacima objavljenim u statističkom izvješću Europske komisije She Figures 2018. u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 posto.

Toj pozitivnoj statistici zasigurno je pridonio i Nacionalni program stipendiranja L’Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“ koji je zaključno s ovom godinom nagradio 54 izvanredne hrvatske znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.