Dana 9. veljače nizom događanja pokušalo se ukazati na jednakost spolova i to posebno na osnaživanje žena u tradicionalno muškom okruženju – onom radnom i u području znanstvenih istraživanja. Proslave su održane u Brazilu, Kostarici, Italiji i Keniji s ciljem naslovljavanja te važne veze između znanosti i jednakosti spolova.

Sva su ta događanja zapravo samo okvir obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti koji pada na 11. veljače. Na taj se dan u brojnim znanstvenim centrima i muzejima uživo emitirao program koji naglašava važnost upravo ženskih dostignuća u znanosti.

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti osnovala je Opća skupština Ujedinjenih naroda uoči Božića 2015. s ciljem „prepoznavanja ključne uloge žena i djevojaka u znanosti i tehnologiji“, kako stoji na službenim stranicama UNESCO-a. Znanost je još uvijek jedno od područja gdje je vidljiva nejednakost na osnovi spola. Naime, manje od jedne trećine svih znanstvenih istraživača diljem svijeta su žene.

Prema UNESCO-u, upravo raznolikost u istraživanjima proširit će spektar talenata i omogućiti veću efikasnost zbog različitih perspektiva i vidova kreativnosti. Upravo njegovanje svih talenata jedan je od načina za ostvarivanja održivog razvoja.

Da bi se to ostvarilo, svi stereotipi trebaju biti srušeni, a stavovi promijenjeni.

Kroz Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, koji je ostvaren kroz UNESCO i UN u partnerstvu sa brojim institucijama i organizacijama civilnog društva, pokušava se potaknuti sudjelovanje žena u znanosti.

 

Izvor: https://en.unesco.org/women-and-girls-in-science