U Splitu je od 23. do 25. listopada 2018. održan tematski seminar Connecting Higher Education Institutions and Business Community: Increasing the Quality of Erasmus+ Traineeship, na kojem je aktivno učestvovala Jasenka Gojšić, projektna menadžerica EDU-LAB projekta.

Seminar su zajednički organizirale hrvatska, asutrijska, rumunjska i slovenska Nacionalna agencije za mobilnost. Okupilo se osamdesteka sudionika iz cijele Europe, od Islanda do Malte. Sudionicu su većinom predstavljali institucije visokog školstva i nacionalne agencije, pa je stoga perpektiva Zaklade na djelu dodala drugačiju perspektivu u diskusijama. Posebno je značajno da je predstavnica Zaklade bila odabrana kao jedna od samo deset hrvatskih sudionika seminara, iako je bilo više od četrdest prijavljenih.

Aktivnosti nacionalne suradnje imaju za cilj povezati potencijalne partnere ERASMU+ projekata, razmjeniti primjere dobre prakse i potaknuti inicijaciju novih projektata.

Na početku seminara kroz tri predavanja prezentiran je europski, hrvatski na nacionalni, i organizacijski kontekst međunarodnih praksi. Govorili su Elena Tegovska iz Directorate-General Education, Youth, Sport and Culture, European Commission (Tegovska_European_Commission), Marina Crnčić Sokol iz Ministarstva znanosti I obrazovanja RH, te dekan VERN’-a Vlatko Cvrtila. Također, predavanje Gabriele Abermann, EHEA Expert, iz AUstrije, o faktorima koji utječu na kvalitetu međunarodne prakse imajući u vidu potrebe svih zainteresiranih strana, omogućilo je orjentaciju suionika i stvaranje zajedničkog koncepta kvalitete (Abermann_Quality_Traineeships).

Slijedili su primjeri dobrih praksi rumunjskog sveučilišta Alexandru Ioan Cuza i karijernog centra Sveučilišta u Mariboru, Slovenija. Oba prezentirana primjera su bila vrlo konkretna i usmjeravajuća.

Interaktivne radionice organizirane na četiri teme kreirale su prosto i vrijeme za razgovor sudionika.

Sudionici su dobili priliku kroz svoje diskusije i zaključke artikulurati poruke kreatorima ERASMUS+ politika i pravila za iduće programsko razdoblje.

“Za Zakladu je najinteresantniji prezentirani concept konzorcija, koji ujedinjuje visokoškolske ustanove i omogućava studentima i diplomatima međunarodnu praksu. Misija Zaklade je povezati svijet obrazovanja i poslovni svijet, pa je to iniciranje konzorcija i organiziranje  međunarodne prakse svježim diplomatima jedan od mogućih smjerova djelovanja. Bilo je vrlo korisno sresti, razgovarati i otvoriti prostor za suradnju s LEO-NET mrežom konzorcija.

Cijeli događaj je bio iznimno kvalitetno pripremljen, promišljen i moderiran. Zahvalna sam Nacionlanoj agenciji za mobilnost za prepoznavanje Zaklade kao organizacije civilnog društva kao dionika u procesu približavanja visokog obrazovanja i svijeta rada.”, kaže Jasenka, još uvijek pod jakim pozitivnim dojmom druženja u Splitu.