U ime Zaklade Znanje na djelu, Daška Domljan i Jasenka Gojšić, te Romana Neuse, Skill expert iz AHK-a te predstavnica hrvatskih dionika, sudjelovale su u Mađarskoj na Međunarodnoj konferenciji o dualnom sistemu visokog obrazovanja koja se održala u Kecskemetu, 4.12.2018. Na konferenciji su predstavljene različite prakse i modeli dualnog obrazovanja iz zemalja regije, dok su idući dan, 5.12.2018., održani EDU-LAB sastanci i trening na temu implementacije modela dualnog obrazovanja. Međunarodnu konferenciju organizirao je John von Neumann Univerzitet koji je ujedno i glavni kreator i implementator modela dualnog obrazovanja u Kecskemetu.

Na konferenciji su predstavljeni:

  • Profesionalno orijentirani programi studija za autoindustriju (Slovačka),
  • Struktura dualnog obrazovanja na John von Neumann Univerzitetu (Mađarska)
  • EDU-LAB model međunarodne suradnje (Dunavska regija).

Na događajima su učestvovali predstavnici javnih institucija, poslovnog sektora, visokoobrazovnih institucija te nevladinih organizacija iz cijele dunavske regije.

Nakon predstavljanja različitih modela dualnog obrazovanja, vođena je diskusija o mogućnostima primjene u pojedinim državama, kao i odgovornosti i ulozi aktera ovog procesa. Predstavnici kompanija partnera u navedenim modelima su predstavili svoja iskustva u ovom procesu. Dualni sistem je predstavljen kao sistem uzajamne koristi za sve interesne skupine (obrazovni sektor, privatni, javni, NVO), a posebno za mlade ljude kojima je potrebno praktično znanje i iskustvo s ciljem lakšeg zaposlenja.

Daška Domljan i Jasenka Gojšić održale su interaktivnu radionicu za završnu konferenciju pod nazivom:

Defining program content of the EDU-LAB signing event and final conference: creating a field for meaningful conversations, lessons learnt and future creation

Zaključak je da će nositelji radnih paketa na završnoj konferenciji održati interaktivne, poticajne radionice u trajanju 60 do 90 minuta, kroz koje će prikazati način korištenja rezultata i nakon završetka projekta. U drugom interaktivnom i participativnom bloku zadnjeg dana završnog događanja, Open space metoda će se koristit za poticanje razgovora o temama vezanim uz budućnost, nastavak suradnje i daljnje korištenje ishoda EDU-LABa.

Pozivamo vas da u kalendar zabilježite datume 16. i 17.5.2019. i pridružite nam se na završnoj konferenciji EDU-LAB projekta!