Integrirati znanja, ali i načine razmišljanja!

velj 22, 2021 | Karijeroteka, Stem-Rastem-Istražujem, Vijesti

Uoči gostovanja u programu Karijeroteke, koja će se održati u četvrtak 25. veljače s početkom u 17 sati, razgovarali smo s Marinom Ganjtom, glavnim tehnologom tvrtke Zagrebačke otpadne vode.

 

KARIJEROTEKA: Imate samo dvije rečenice, predstavite tvrtku Zagrebačke otpadne vode!

Marin Ganjto: Tvrtka Zagrebačke otpadne vode nastala je 1998. godine, kada je i potpisan koncesijski ugovor sa Gradom Zagreb. Održavanjem Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Zagreba bavi se njemačko – hrvatska korporacija sastavljena je od triju firmi WTE Wassertechnik GmbH iz Essena, innogy Aqua GmbH iz Mülheim, te gradsko poduzeće Vodoprivreda Zagreb d.d..

Taj zagrebački uređaj za pročišćavanje otpadnih voda jedan je od najnaprednijih na području cijele istočne Europe.

 

KARIJEROTEKA: Što ste Vi po zanimanju i kako ste došli u ZOV?

Marin Ganjto: Po zanimanju sam glavni tehnolog i voditelj službe zaštite okoliša i gospodarenja otpadom na projektu CUPOVZ-a (Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba). Također sam i Predstavnik za kvalitetu Internog laboratorija tvrtke. Završio sam poslijediplomski sveučilišni studij i stekao akademski stupanj doktora znanosti iz područja tehničkih znanosti dok sam diplomskim sveučilišnim studijem stekao akademski naziv diplomirani kemijski inženjer.

U tvrtku ZOV došao sam putem natječaja u završnoj fazi izgradnje i puštanja u rad spomenutog Uređaja.

 

KARIJEROTEKA: Što kemičar točno radi u ZOV-u, kako vam izgleda radni dan?

Marin Ganjto: Kemijski inženjer radi raznovrsne poslove, a u jednom radnom danu moguće ih je podijeliti na administrativne i tehnološke poslove. Administrativne poslove predstavlja komunikacija sa zaposlenicima te ona sa vanjskim korisnicima vezano za nabavu i naplatu raznih roba i usluge kao i sa zainteresiranom strankama vezano na istraživanje rada Centralnog uređaja.

Tehnološki poslovi su vezani za pregled i proračun tehnoloških i laboratorijskih podataka te analize specifičnih zahtjeva vezanih za unapređenje i zakonsku usklađenost cjelokupnog projekta CUPOVZ.

 

KARIJEROTEKA: Koje su prednosti, a koje su mane rada u ZOV-u?

Marin Ganjto: Moram iskazati samo prednosti u mojem slučaju. U tvrtki ZOV zaista imam priliku sudjelovati u mnogim projektima koji su posredno i neposredno vezani za ispitivanja otpadne vode. U sklopu uređaja je i certificirani laboratorij koji radi po najvišim standardima te imamo priliku pridonijeti i brojnim novim ispitivanjima na otpadnoj vodi.

Opseg mojeg posla kao znanstvenika u privatnoj tvrtki, nasuprot, primjerice, onog na institutu, možda je nešto širi te brži ali to su stvari koje zapravo nadograđuju moju struku i zaokružuju moju priču ne samo kao znanstvenika već i kao zaposlenika u privatnom sektoru.

 

KARIJEROTEKA: Što učenici mogu očekivati u četvrtak na KARIJEROTECI? Kako ćete ih zainteresirati za kemiju, za očuvanje okoliša, za znanost?

Marin Ganjto: Nadam se da će učenici u predstojećem intervjuu dobiti određeni uvid u širinu poslova za koje se kemijski inženjer školuje te mogućnosti koje mu struka pruža u samostalnom radu i usavršavanju.

Zainteresirati mlade ljude za navedena područja moguće je kroz uvid u aktualnost područja i sve veće zahtjeve interdisciplinarnosti kroz koje moraju naučiti cijeniti i koristiti razlike u perspektivama i metodama drugih područja s ciljem integriranja znanja i načina razmišljanja iz raznih disciplina.